parallax background

Stomačni virus kod beba i male dece

Školica knjige koje pomažu i podstiču razvoj beba i dece
January 14, 2018
 
 
 
Otkad sam mama postala sam pravi expert za stomacni virus, nažalost, pa sam želela da ovo svoje novostečeno znanje i iskustvo podelim, možda nekoj drugoj mami sapatnici pomogne. Meni će ovo pisanije da posluži kao podsetnik kad budemo opet zakačili neki stomačni virus :(

Doda sada ima još malo pa 2 godine i do sad je zakačila 6 stomačnih virusa, sa raznoraznih strana. Sigurni smo da su virusi jer i njen tata redovno pokupi od nje, a jedan joj je on preneo grrrr. Ali pošto njih dvoje dele genetiku onda oboje idu i na dijetu i kod lekara i dele lekiće, a ja glumim tu kao neku zlu doktorku, jer mora oboje da lečim i ne dam im da jedu i piju šta hoće. A ja kao da ne smem da se razbolim... to bi bilo strašno! Nama mamama je to izgleda zabranjeno!

Elem, da počnem svoj podsetnik:

Vreme trajanja:
Stomačni virus kod odraslih najčešće traje 2 do 3 dana uz pravu dijetu i lekove, a kod beba i male dece stomačni virus može da traje i do 10 dana. Ako je virus sa povraćanjem, onda to povraćanje traje jedan dan, možda dva, ali dijareja traje do 10 dana i to nije ništa čudno. Sve vreme se daju probiotici i sprovodi dijeta, ali traje.

Lekovi za stomačni virus:
Za decu i bebe se preporučuje Linex za bebe, Ako je jak virus i ima više skroz tečnih stolica u toku dana i vidite da Linex ne pomaže onda je tu lek Enterofuryl, ima sirup za decu. Linex je probiotik, a Enterofuryl je lek, nije antibiotik ali kao da jeste al za stomak. On mnogo brže rešava dijareju kod dece. Ukoliko dete ima i povišenu temperaturu koja prati stomačni virus ponekad, za snižavanje temperature se daje Paracetamol a ne Brufen, jer je Brufen jak za želudac.
Odrasli: Linex za odrasle je delotvoran, ali ako je jak virus što znači da se dosta vremena provodi u toaletu, onda lek Loperamid koji skoro da odmah zaustavlja problem. Ako ima i povraćanja onda Ranisan za želudac.

i obavezno ali obavezno kupite u apoteci ELEKTROLITE u kesicama, pratite uputstvo za rastvaranje i doziranje i dajte detetu kako god znate i umete da ne bi dehidriralo, jer je dehidratacija jako opasna za malu decu i bebe. Ako neće kašičicom onda špricem, i tu nema rasprave, mora pa mora!!!

VODA VODA VODA je najbitnija, znači da dete pije vode da ne bi dehidriralo.
Ishrana dece kod stomačnog virusa:

Apsolutno ne sme ništa slatko, nikakav šećer, ni voće, i ne sme ništa mlečno, naročito kravlje mleko, jer to može dosta da produži posledice virusa, tako da se to odmah ukida.

Ako ste gledali onaj reality na TLC, pre par godina se davao, Kate plus 8, ona plavuša mama sa 8oro dece, u jednoj epizodi su sva deca imala stomačni virus pa sam zapamtila da ona praktikuje BRAT dijetu kad se to desi. I kad sam ja došla u tu situaciju, bi mi korisno to moje pamćenje svakakvih nebitnih informacija kako me zezaju.

Kao što vidite na slici pored, BRAT dijeta podrazumeva:

Banana - ali ako dete i povraća onda nemojte bananu jer ako ispovrati smrdi ko djavo danima. Ako je samo dijareja onda je OK.
Rice - pirinač obarite u vodi i dajte detetu pomešanog sa bananom ili pečenom jabukom, ili pečenom bundevom. Pirinač je dobar jer skuplja tečnost u želudcu.
Apple - jabuka, nikako sveža već pečena u rerni, od koje napravite kašicu. Mi smo uveli i hrono pitu od jabuka bez šećera.
Tost - prepečen hleb ili možete da kupite gotov prepečeni tost. Možete bebi da date da grička i malo korice hleba, to isto skuplja tečnost, ali ne preterujte.

Pored ovoga preporučuje se i pileća supica, kuvani krompir i šargarepa, pečena bundeva u rerni, balans jogurt kao jedina mlečna namirnica, Takodje može dete da gricka grisine, ribice, djevrek, tj sve iz onog mix grickalica, jer to je slano i traži vodu, pa onda dete pije vodu koja je najvažnija.
Odraslli mogu da u gutljajima popiju i malo Koka kole, a deca mogu čaj od kamilice ili nane jer to umiruje stomak.
 
I još par saveta od drugih mama: ako dete traži da jede čokoladu, kockica crne čokolade sme da se da, jer deca traže samo ako stvarno mogu da pojedu, njima oči nisu gladne kao nama.

U periodima bez bolesti obavezno detetu davati probiotike. Svaki probiotik po 2 meseca i probiotike treba menjati da bi što više tih različitih korisnih sastojaka bilo u organizmu. Imate Multilac, Gaia, Waia, Linex, Bulardi, Probiokid... I obavezno da ukoliko dete pije antibiotike uz to uzima i probiotik jer često od antibiotika bude problema sa stomakom.

Šta još bi trebalo, a to je da se stolica da na analizu, koprokultura, za svaki slučaj da nije u pitanju neki stračniji virus tipa rota ili tako nešto, mada to kod nas nisu česti slučajevi. Takodje kod strašnih stomačnih problema, tipa ako dete mnogo povraća i ima mnogo tečnu stolicu i baš ubledi i malaksalo je, onda treba odmah kod lekara i da se vidi da možda nije neka salmonela, ili druga slična bakterija.

Nama se dva puta desilo da nakon stomačnog virusa i tih dijareja, devojčica ima Ešerihiju coli u mokraći, koje smo lečili antibioticima. Tako da sad svaki put nakon stomačnog virusa dajemo urin i urinokulturu na analizu za svaki slučaj. A jednom je od antibiotika dobila kandidu u stolici pa smo onda i to morali da lečimo ishranom, ali zbog toga ne koristimo Bulardi jer on ima kvasac u sebi a to ne sme da se konzumira kada se ima kandida.

Čak sam u jednom trenutku odlepila više od tih stomačnih i otišli smo kod dečijeg gastroenterologa, koji nam je rekao da se godišnje toletiše 3 stomačna virusa a mi smo imali 6. Baš sam se bila uplašila i uradili smo silne neke testove iz krvi, alergije na mleko i svašta nešto, ali na kraju dete nije ni na šta alergično, već je sve samo splet okolnosti.

Eto toliko do mene na ovu temu...

Da li sam vam pomenula da sam postala expert :) :( !?!


Narednih 2 nedelje nakon stomačnog virusa, dete će jesti kao mećava. Pripremite zalihe na vreme!
Irka
Irka
Dodina mama, hronerka, direktorka, blogerka...

Comments are closed.