Hrono krambl sa šljivama

Omlet od belanaca sa pečurkama
February 27, 2018
Ćuftice sa povrćem u paradajz sosu
March 20, 2018

Krambl sa šljivama i to hrono - savršena užina za svako godišnje doba
obavezno da probate - njam njam mljac mljac!

I deca ga obožavaju!!!

Svako ko proba ovaj kolač stvarno se oduševi i komplimenti pljušte na sve strane, a kolač je nikad prostije spremiti, ako znaš foru. A i kuća miriše domaćinski, onako dobrodošlo.

Otkud ideja - kao mladi i sa brzim metabolizmom smo stalno išli u poslastičarnicu Mali Princ u Beogradu. Zimi smo išli na čaj i topli kolač, a leti uživali u bašti uz kafu, limunadu i naravno neku poslasticu. Kafić je za svaku preporuku i za svakog se nađe ponešto. I tamo su se izvodjila dva kolača koji su svima postali faforiti, a to su krambl sa jabukama i krambl sa šljivama, predivni i preukusni. I danas svratimo ponekad ali samo na kafu jer hroniramo ;)

Otkud postade hrono užina - Tanja je od sestre dobila recept za pravi krambl, ali mo ga modifikovale u hrono tako što umesto belog brašna koristimo speltino brašno i umesto belog šećera koristimo fruktozu. A umesto sladoleda ili vanila preliva koristimo ništa sa malo vazduha hahaha.

Iskreno niko ni ne provali da je hrono i to je najbolja fora kad na kraju odaš tajni recept svi su još zadovoljniji jer nisu jeli nezdrave namirnice.

Potrebno za malo ali odabrano drušvo

  • Šljive, sveže ili zamrznute, 400gr
  • 150gr putera
  • 5 kašika fruktoze
  • 5 kašika speltinog brašna
  • 2 šake badema
  • 1 kap vanile
Priprema - Šljive iseckajte na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine, pospite sa 2 kašike fruktoze i prespite u vatrostalnu činiju. Mikserom umutite puter, dodajte polako ostalu fruktozu, brašno i mlevene bademe, i malo vanile i malo soli. So pojačava ukus slatkiša. To testo možete i rukama da gnječite ali ja ne volim da se prljam hahah. Testo se pretvara u sitne gromuljice, i ako vam se čini da nešto nije u redu bez brige tako treba da bude. Te mrvice prespete preko šljiva i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni nekih 35 minuta. Ali osetićete miris kad bude gotovo i dobiće se ona lepa braon korica.


Uvek ima vremena za čaj i uvek ima mesta za kolač!
 
Irka
Irka
Dodina mama, hronerka, direktorka, blogerka...

Comments are closed.