Omlet od belanaca sa pečurkama
February 27, 2018Ćuftice sa povrćem u paradajz sosu
March 20, 2018
Krambl sa šljivama i to hrono - savršena užina za svako godišnje doba
obavezno da probate - njam njam mljac mljac!
I deca ga obožavaju!!!
Svako ko proba ovaj kolač stvarno se oduševi i komplimenti pljušte na sve strane, a kolač je nikad prostije spremiti, ako znaš foru. A i kuća miriše domaćinski, onako dobrodošlo.
Otkud ideja - kao mladi i sa brzim metabolizmom smo stalno išli u poslastičarnicu Mali Princ u Beogradu. Zimi smo išli na čaj i topli kolač, a leti uživali u bašti uz kafu, limunadu i naravno neku poslasticu. Kafić je za svaku preporuku i za svakog se nađe ponešto. I tamo su se izvodjila dva kolača koji su svima postali faforiti, a to su krambl sa jabukama i krambl sa šljivama, predivni i preukusni. I danas svratimo ponekad ali samo na kafu jer hroniramo ;)
Otkud postade hrono užina - Tanja je od sestre dobila recept za pravi krambl, ali mo ga modifikovale u hrono tako što umesto belog brašna koristimo speltino brašno i umesto belog šećera koristimo fruktozu. A umesto sladoleda ili vanila preliva koristimo ništa sa malo vazduha hahaha.
Iskreno niko ni ne provali da je hrono i to je najbolja fora kad na kraju odaš tajni recept svi su još zadovoljniji jer nisu jeli nezdrave namirnice.
Potrebno za malo ali odabrano drušvo
- Šljive, sveže ili zamrznute, 400gr
- 150gr putera
- 5 kašika fruktoze
- 5 kašika speltinog brašna
- 2 šake badema
- 1 kap vanile
Priprema - Šljive iseckajte na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine, pospite sa 2 kašike fruktoze i prespite u vatrostalnu činiju. Mikserom umutite puter, dodajte polako ostalu fruktozu, brašno i mlevene bademe, i malo vanile i malo soli. So pojačava ukus slatkiša. To testo možete i rukama da gnječite ali ja ne volim da se prljam hahah. Testo se pretvara u sitne gromuljice, i ako vam se čini da nešto nije u redu bez brige tako treba da bude. Te mrvice prespete preko šljiva i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni nekih 35 minuta. Ali osetićete miris kad bude gotovo i dobiće se ona lepa braon korica.
Uvek ima vremena za čaj i uvek ima mesta za kolač!
Dodina mama, hronerka, direktorka, blogerka...